Start de les  

Fijn Online Pro33_283

Praten over de sfeer online gebeurt gelukkig steeds vaker. Maar het zou nog vaker moeten, want het is de basis van online gedrag en er kunnen flinke consequenties aan verbonden zijn. Zo zijn we het afgelopen jaar opgeschrikt door jongeren die zich lieten beïnvloeden door drillraps en door online shamen. In beide gevallen vielen dodelijke jeugdige slachtoffers.

Om te weten wat niet oké is, moet je eerst weten wat wel oké is.

Deze les gaat over gedrag en over intenties.

Wat zijn juiste normen en waarden?

Hoe maak je een juiste beslissing over 

wat goed en/of helpend gedrag is?

Cover - Logo

Dit zijn niet zomaar vragen. Dit zijn vragen waar de grote denkers als Kant en Aristoteles al over nadachten. Vrij essentiële vragen dus. Het gaat om de bewustwording van het eigen aandeel in de maatschappij.

 

Maar hoe kunnen we deze theoriën vertalen naar de huidige tijd en inzetten voor Pro33? Vragen die dan naar boven komen zijn:

  • Is wat goed is voor een online community ook goed voor mij?
  • Zijn er duidelijke regels nodig die je online helpen?
  • Is een goede intentie goed genoeg?


Of zoals Kant had kunnen zeggen: Doe niets, dat je zelf ook niet zou wensen. Maar hoe doe je dat dan? Hoe zorg je ervoor dat je je niet laat beïnvloeden door het groepsproces wat online plaatsvindt? Hetzij door vrienden, hetzij door influencers? Hoe kun je ‘nee’ zeggen als je dat ingewikkeld vindt? Hoe en waar kun je hulp vragen als de sfeer niet oké is online? En wat als je al half ‘ja’ hebt gezegd, kun je dan alsnog ‘nee’ zeggen?


Fijn Online Pro33

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...